Dokument – De Kinderrechter

De documentaire De kinderrechter is gemaakt door Meral Uslu en Maria Mok die eerder al de mooie documentaire “Anker en Anker” maakte. De filmmakers kregen een unieke toestemming om te filmen achter de schermen van kinderrechtzittingen. Kinderrechters beslissen dagelijks over het lot van jonge delinquenten en slachtoffers van huiselijk geweld en verwaarlozing. Een complexe wereld vol dilemma’s, waarin het belang van het kind niet of nauwelijks eenduidig is vast te stellen. De lange wachtlijsten en de onmacht van hulpverleners maken het werk er niet bepaald makkelijk op.
De dilemma’s van de kinderrechters zijn groot en de situatie van veel jonge delinquenten is vrij hopeloos. De zeventienjarige Younes zit vast vanwege een vermeende straatroof. Maar is het niet beter voor de welbespraakte puber om vrijgesproken te worden zodat hij zijn school kan afmaken in plaats van vast te zitten in de jeugdgevangenis? En wat te doen met Teressa, die aangeeft dat ze door haar moeder letterlijk het huis is uitgeschopt en wier vader ook niet zo goed weet hoe hij zijn dochter moet opvangen? Tegen de kinderrechter zegt ze: “Natuurlijk hou ik van mijn moeder en mis ik haar. Maar sommige dingen kunnen gewoon niet. Bij mijn moeder blijven zou in de toekomst veel emotionele schade aanrichten”.
De camera volgt een zestal Nederlandse kinderrechters en hun jeugdige cliënten in de rechtszaal, in de gangen en de lift die vanuit het cellencomplex naar de rechtszaal leidt. De officier van justitie bespreekt de strafbare feiten en de gedaagden en hun vertegenwoordigers, ouder, advocaat of gezinsvoogd vertellen hun kant van de zaak. De kinderrechter doet vervolgens uitspraak.
Een van de rechters in de documentaire, mr. Fred Salomon, wendt zich aan het eind van een rechtszaak tot de camera: “Sommige kinderen worden met de ondergang bedreigd en hebben een gezinsvoogd nodig. Die is er dan gewoon niet. Andere kinderen komen bij gebrek aan behandelplekken in een jeugdgevangenis terecht en worden maandenlang niet behandeld. De ene rechter kan daar beter tegen dan de ander. Ik kan er niet zo goed tegen en heb besloten ermee op te houden”.
Zoals hierboven beschreven is deze documentaire van dezelfde makers als Anker en Anker. De documentaires behoren tot een drieluik over het Nederlandse rechtssysteem waar ook nog de documentaire “Longstay” toe behoord.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[npodocplayer id=”NCRV_1424260″]
[tab:Mirror 2]
[vpro-gemist id=”NCRV_1424260″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]