Rauwer het vervolg op Rauw

Rauwer documentaire
Vijf jaar geleden maakte regisseur Anneloek Sollart de spraakmakende jeugddocumentaire RAUW met Tom en zijn moeder in de hoofdrol. De film riep heftige en tegenstrijdige reacties op. Francis werd in de pers aan de schandpaal genageld. In De Wereld Draait Door vond tafelheer Hugo Borst dat haar het ouderschap moest worden ontnomen. Iedereen keek naar de betrokken instanties, zouden ze ingrijpen?

De documentaire is inmiddels te bekijken, klik hier om naar de documentaire zelf te gaan..

De 15 jarige Tom eet sinds zijn vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Het moet van zijn moeder Francis, het is volgens haar de enige gezonde manier van leven. Nadat de kinderarts ernstige ondervoeding constateert en aangifte doet van kindermishandeling, komen moeder Francis en haar zoontje in een isolement terecht.

Nu, 5 jaar later, is er helemaal niets veranderd. Tom eet nog steeds gehoorzaam de rauwe groenten gerechten die zijn moeder klaarmaakt. Een ongeruste schooljuf trekt aan de bel en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieën binnenkrijgt en een kalkgebrek heeft. Volgens de kinderarts is hij ernstig ondervoed. Zonder bijvoeding zal de jongen 12-15 centimeter kleiner worden dan zijn leeftijdsgenoten. Door het dieet is Tom ook in een sociaal isolement terecht gekomen, zijn moeder heeft hem van school gehaald en geeft hem thuisonderwijs. Na de melding van kindermishandeling, moet Francis met Tom voor de rechter verschijnen. Ze wordt officieel beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling en geadviseerd haar voedingspatroon aan te passen. Maar moeder Francis geeft niet op. Ze heeft volgens eigen zeggen het beste voor met haar zoon en wordt hierin gesteund door een ‘rawfood’ goeroe uit de Verenigde Staten.

RAUWER gaat op 15 november in première op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en is geselecteerd voor Idfa Competition for Dutch Documentary. De documentaire wordt ook 17 december om 22:55 op Nederland 2 uitgezonden door de documentaire serie Dokument.

De documentaire is inmiddels te bekijken, klik hier om naar de documentaire zelf te gaan..

 • saaxz

  wat een heks…

  Prima dat ze er zelf in gelooft maar laat dat kind eerst zelf opgroeien en later zelf de beslissing maken of het dezelfde levensstijl wil volgens als zijn moeder.

  • kijken

   je hebt wel een duidelijke mening naa het kijken van een trailer

 • BBG Nijhuis

  heel erg zieke vrouw, ben niet vaak voor inmenging van de kinderbescherming maar dit is zon voorbeeld waarom ze in het leven zijn geroepen…

 • 87books

  Saaxz, serieus? Er is toch geen standaard manier van opvoeden, waarna kinderen zelf bepalen of ze wel of niet een bepaalde levensstijl aannemen? Of je nu vlees eet of vegetariër bent, of je atheïstisch of religieus, socialistisch of liberaal opgevoed wordt, er is altijd een waardesysteem dat van de ouders op de kinderen wordt overgebracht. Met een beetje geluk delen je ouders de ideeën van de samenleving en omgeving, anders word je geïsoleerd. Die sociale isolatie heeft net zo goed te maken met anderen als met de moeder.

  Overigens vind ik het kwalijker om te zien hoe die moeder het kind behandelt. Niet de keuzes die ze het kind oplegt, maar de manipulatieve manier van (retorische) vraagstelling, die suggereert dat hij wel degelijk zelf kan en mag kiezen, maar uit het feit dat ze artsen niet serieus neemt en een goeroe op hem laat inpraten laat wel zien, dat deze vrouw niet echt open staat voor een dialoog.

  Overigens geloof ik dat dat voor veel mensen geldt. Je hoeft vleeseters ook niet te vertellen dat melk en vlees ongezond zijn. We hebben immers geleerd: “melk is goed voor elk!”? De 80% van de wereldbevolking die lactose-intolerant zijn (m.a.w. het lactose-eiwit niet goed kunnen verwerken) negeren we voor het gemak maar even. Zouden we daar de kinderbescherming ook op afsturen?

  • saaxz

   hippie…

 • Els

  In de eerste plaats ziet mevrouw er erg ongezond uit, Tom, zo blijkt uit medische onderzoek, mist ook nogal wat stofjes. De artsen maken zich ook zorgen om wat dit dieet met zijn brein doet. Ook als je calcium tekort hebt kan dit tot nare klachten leiden op oudere leeftijd, al met al zou ik me als moeder me daar ernstig zorgen om maken. Hij ziet er overigens ook niet uit als 15, maar eerder als een jaar of 12.
  Je kunt aan Tom zien dat hij zich heel ongemakkelijk voelt, ik zou m’n kind niet willen blootstellen aan alle TV programma’s, waar moeder zich laat interviewen en heel veel negativiteit over zich heen krijgt. Daarnaast zijn kinderen loyaal naar hun ouders en dus zal Tom zijn moeder niet afvallen, ook niet als zij hem zogenaamd de “vrije keuze” geeft. Want moeder doet voorkomen alsof Tom iedere keer als hij iets eet, wat niet in haar straatje past ziek wordt of later vreselijke ziektes zal krijgen. Ze heeft hem volkomen geïndoctrineerd. Ook door háá’r keuze Tom van school te halen ontzegt ze hem een normaal schoolleven, hij wordt mede daardoor nog meer vervreemd van de maatschappij.
  Je geeft je kinderen mee waarin je als ouder gelooft of denkt wat goed voor hen is, maar moet tegelijkertijd oog hebben voor de wereld om je heen en vooral voor de behoeftes van je kind.

  Nog even voor wat de lactose intolerantie, dat ligt volgens mij na wat gegoogel toch wel wat genuanceerder dan 80 % van de wereld bevolking. In Europa ligt dat getal véél lager volgens mij en in gebieden rond de Middellandse zee weer wat hoger (rond 50 %).

  Al met al heb ik medelijden met Tom en hoop ik voor hem dat hij snel echt mag doen wat hij wil. Volgens mij moet mevrouw iets meer naar haar moeder luisteren!

 • richard Fuglistahler

  Mensen zijn raar!
  Als ze het fentje wat kalk en eiwitten geeft eet hij gezonder dan menig Nederlander!
  Ouders die hun kinderen dagelijks Cola/frisdranken chips mayo Mac Donald’s zout suiker
  frituur {geen groente fruit en rauwkost} chocola snoep trans fetten cake koek gebakjes taart
  corn flaces crushly chocopos ect vivit red bull ijsjes instant pizzas tv dinners fast food en ga
  zo maar door geven komen toch ook niet bij de rechter !!!!!!
  terwijl die kinderen een verhoogd risico op diabetica hart en vaat ziekte ADHD en ga zo maar door krijgen!
  en dan heb ik het noch niet over mee roken obesitas{fatty’s} tv/computer verslaving deoderant {ja deoderant op je lymfen sprayen is giftig} ik kan noch uren door gaan.
  De Moeder mag wel onmiddelijk stoppen haar zoon te manipuleren met haar constate gezwets.

  • Anoniem

   Leer schrijven.

   • Anoniem

    scool damage

 • Anoniem

  Misschien moet zijn moeder eens kijken naar de film About a boy… Daar moest ik steeds aan denken tijdens het bekijken van de documentaire.

 • Pingback: Raw Food Diet Deficiencies, and a “Standard” Diet()

 • Rachael

  Ahaa, its nice dialogue on the topic of this post at this place at
  this website, I have read all that, so now me also commenting at this place.