De impact van #metoo op het BFI London Filmfestival

In de nasleep van #metoo begint het bewustzijn om een meer gebalanceerde verhouding tussen man en vrouw, ook in de filmindustrie, eindelijk vorm te krijgen. Het BFI London Filmfestival is een van de eerste evenementen waarin we die verandering nu al terugzien in de line-up. Van alle ingezonden filmproducties is 38% geregisseerd door een vrouw. En het zijn zeker niet de minste films.

De 62e editie van het BFI London Filmfestival

Op donderdag 30 augustus werden details bekend gemaakt voor de 62e editie van het festival. Zo zal de wereldpremière van Stan & Ollie, met Steve Coogan en John C Reilly, en de Britse première van Peter Leigh’s Peterloo plaatsvinden. Laatsgenoemde zal voor het eerst vertoond worden in Manchester, een unicum in de geschiedenis van het festival.
De artistiek directeur van het BFI London Filmfestival, Tricia Tuttle, zei desgevraagd dat een gebalanceerde vertegenwoordiging van regisseurs een van de prioriteiten was bij de samenstelling van het festivalprogramma. Van het hanteren van een specifiek quota was echter geen sprake. Ondanks het ontbreken van een quota is er toch een redelijk evenwichtige verdeling tot stand gekomen. Dat wordt ook duidelijk in de statistieken van het festival. In algemene zin is 38% van de regisseurs vrouw. Het aantal vrouwelijke acteurs steeg met 8% naar 30% en als we kijken naar de verdeling naar geslacht in de vier categorieën blijkt dat in drie van de vier categorieën de verdeling gelijkwaardig is, 50-50.

De evolutie van het filmfestival

Tricia Tuttle meldt desgevraagd dat het festival zich in de juiste richting ontwikkelt: “We gaan met het BFI London Filmfestival de kant op waar we graag willen zijn en we zien heel veel nieuwe, getalenteerd vrouwelijke filmmakers in het programma terug”. De ongelijkheid tussen de seksen is, in vergelijking met andere sectoren, meer verankerd in de cultuur van de filmindustrie, “maar,” zei Tuttle, “de dingen lijken te veranderen.” Het was niet moeilijk of een uitdaging om meer films van vrouwen te vinden, zei ze.

Het streven naar ‘gender-equality’

Het streven naar een gelijke genderverdeling in Londen staat in schril contrast met die van de andere grote filmfestivals in Europa. In Venetië wordt slechts één van de 21 films in competitie geregisseerd door een vrouw, The Nightingale door Jennifer Kent. In Cannes was het dit jaar iets beter, al waren daar slechts drie van de twintig regisseurs vrouwen. Bij de Baftas werd dit jaar voor het vijfde opeenvolgende jaar geen enkele vrouw opgenomen in de categorie beste regisseur. Tijdens de Oscars werd Greta Gerwig slechts de vijfde vrouw die werd genomineerd voor beste regisseur.

21 wereldpremieres en 29 Europese premieres

Het Londense festival is een belangrijk evenement op de filmkalender, hoewel het festival niet het niveau van Cannes, Venetië en Toronto bereikt. Laatst genoemden zijn vaak het decor van films die als kansrijk kunnen worden gezien.
Het BFI London Filmfestival is dit jaar het decor voor maar liefst 21 wereldpremières en 29 Europese premières. Hieronder zijn enkele ware juweeltjes zoals Steve McQueen’s Widows, een aanpassing van de Lynda La Plante-tv-serie, en Jason Reitman’s The Front Runner, die de opkomst en ondergang van de presidentskandidaat Gary Hart uit 1988 vertelt. .
Andere films in het programma zijn de nieuwe film The Ballad of Buster Scruggs van de Coen-broers, een bloemlezing van zes mini-westerns; en de zwart-witte Roma van Alfonso Cuarón, beschreven door Tuttle als “een liefdesbrief aan de vrouwen die hem opvoeden en een waar genot om naar te kijken”.

Veel waargebeurde verhalen

Tuttle zei dat het opvallend was hoeveel films dit jaar gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Zo is er David Mackenzie’s Robert the Bruce, een biopic voor Netflix, Outlaw King; Matthew Heineman’s A Private War, met in de hoofdrol Rosamund Pike als externe correspondent Marie Colvin van Sunday Times; en Marielle Heller’s Can You Ever Forgive Me?, het waargebeurde verhaal van de beroemde biograaf en briefvervalser Lee Israel, met in de hoofdrol Melissa McCarthy.