Hoe mini kikkertjes uit moeders rug kruipen

Elk dier wil zijn nageslacht zo goed mogelijk beschermen en zo'n goed mogelijke start geven. De Pipakikker, die ook bekend staat als de Surinaamse pad heeft hiervoor een manier ontwikkeld die uniek is in de dierenwereld. Als de eieren van de pipakikker bevrucht zijn plakt de moeder deze op haar rug. Vervolgens zwellen de huidplooien op tot de eitjes aan alle kanten beschermd zijn en de eitjes allemaal hun eigen water cel hebben.


[divider /]

[onethird]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]

[inleidingnieuws] Elk dier wil zijn nageslacht zo goed mogelijk beschermen en zo’n goed mogelijke start geven. De Pipakikker, die ook bekend staat als de Surinaamse pad heeft hiervoor een manier ontwikkeld die uniek is in de dierenwereld. Als de eieren van de pipakikker bevrucht zijn plakt de moeder deze op haar rug. Vervolgens zwellen de huidplooien op tot de eitjes aan alle kanten beschermd zijn en de eitjes allemaal hun eigen water cel hebben. [/inleidingnieuws]

Het is niet alleen een unieke manier van je nageslacht groot brengen, het geeft ze ook meteen een voorsprong. De embryo’s ontwikkelen zich namelijk gedurende 12 tot 20 weken van een embryo tot een kikkervisje naar een volledig ontwikkeld kikkertje.
Na ongeveer tien weken laten de jonge kikkertjes zich af en toe zien door een poot naar buiten te steken. Ook happen ze al naar langskomende prooidiertjes. Als de jongen volledig zijn ontwikkeld komen ze ongeveer allemaal tegelijk uit de rug van de moeder gekropen. Een beetje creepy, maar wel geniaal!

Check ook onderstaande video!

ARKive photo - Suriname toad with young emerging from its back
Ardea wildlife pets environment

[/twothirds_last]

[divider /]