Documentaire Series

Nederlandse Documentaireseries

Met ingang van 3 februari 2014 brengt NPO2 haar documentaires onder de titel 2doc. hiermee komen vertrouwde titels als VPRO Import, Holland doc en Teledoc te vervallen.

Oorspronkelijk gestart als een Arabisch nieuws- en actualiteitenzender is Al Jazeera sindsdien uitgegroeid tot een netwerk van meerdere zenders waaronder een Arabische documentairezender genaamd Al Jazeera Documentary Channel

BBC documentaires zijn over de hele wereld bekend. BBC Documentary is dan ook een van de grootste onderdelen van de BBC en staat bekend om zijn documentaires over wetenschap, geschiedenis, reizen en natuurlijk met name natuur.

NCRV Dokument is een documentaireserie op de Nederlandse televisie waarin spraakmakend en betrokken sociaal-maatschappelijke onderwerpen behandeld worden. NCRV Dokument staat met name bekend om documentaires als De Regels van Matthijs, Zwarte Soldaten en de Code Rood serie.

Metropolis is een uniek en bekroonde documentaireserie dat werkt met een wereldwijd netwerk van meer dan zeventig talentvolle documentairemakers, afkomstig van zes continenten. Door hun ogen kijken we naar verhalen uit hun eigen stad of dorp: de omgeving die ze door en door kennen.

Naast de nationale televisie zenders produceren ook de regionale zenders als RTV Noord Holland, RTV Utrecht, RTV Noord, RTV Rijnmond, Omroep West, RTV Oost en L1 uitstekende documentaires. Onder regiodocu worden de beste documentaires verzameld.

Vimeo Staff picks is de verzamelnaam voor de beste en mooiste videos die door de mensen achter Vimeo zelf worden geselecteerd. Van deze prachtige collectie selecteren wij weer de beste documentaires.

TED staat voor Technology, Entertainment, Design. Tijdens de jaarlijkse conferentie komen ’s werelds grootste denkers en doeners samen en worden de sprekers uitgedaagd de presentatie van hun leven te geven.

VICE begon als een gratis maandelijks tijdschrift in het midden van de jaren negentig, maar staat nu vooral bekend om zijn video rapportages en documentaires. Bekende Vice documentaire-series zijn Fringes, Ground Zero, Rule Britannia en Motherboard.

Andere Tijden is een Nederlands documentaireserie van de NTR en VPRO. In de Andere Tijden documentaires worden historische onderwerpen behandelt, vaak aan de hand van de actualiteit of een bepaalde datum in de uitzendweek. Ook bestaat er de versie Andere Tijden Sport.

Om het maken van documentaires te promoten is de categorie Docu Talent tot leven geroepen. Jonge documentaire makers kunnen zo kosteloos via Documentairenet voor het eerst hun documentaires aan een groot publiek presenteren.

Het Uur van de Wolf staat bekend om zijn verassende documentaires over kunst, cultuur en met veel muziekdocumentaires. Soms voor een klein publiek van liefhebbers, maar altijd om te laten zien dat kunst veel spannender, aantrekkelijker en leuker is dan doorgaans wordt aangenomen.

Journeyman Pictures is een onafhankelijke distributeur van documentaires, actueel nieuws en beeldmateriaal. In hun collectie zitten ook veel Nederlandse producties zoals die van Tegenlicht.

Louis Theroux is een Britse documentairemaker die met name bekend staat om de documentaireserie Louis Theroux's Weird Weekends (1998–2000) waarin Theroux mensen of groepen mensen opzocht die in de meeste gevallen er ongewone ideeën of een ongewone levenswijze op na houden.

New Atlantis is een onafhankelijk bedrijf dat al snel een leider werd in de documentaire filmproductie binnen de Spaanse audiovisuele industrie. De documentaires van New Atlantis staan vandaag de dag bekend als de Spaanstalige variant van de kwalitatieve BBC documentaires.

Tegenlicht is een informatieve documentaireserie op het vlak van politiek, economie, sociologie en wetenschap. Met de documentaires proberen ze inzicht in de werking van de samenleving te verschaffen.

Zembla is het actuele onderzoeksjournalistieke televisieprogramma/ documentaireserie van de VARA. In de Zembla documentaires worden ontwikkelingen en gebeurtenissen in de samenleving onderzocht om het publiek daarover te informeren.

Oude documentaire series

Ondanks dat onderstaande documentaireseries gestopt zijn blijft er wel een prachtig documentairearchief achter

Inmiddels opgegaan in 2DOC. Holland Doc was de wekelijkse documentairerubriek van de IKON, HUMAN, NPS en de VPRO. Het waren inspirerende, vaak persoonlijk getinte documentaires met een duidelijk signatuur van de maker en met een zekere mate van urgentie.

VPRO Labyrint was een wetenschappelijke documentaireserie en begaf zich op alle terreinen van de wetenschap, alfa, bèta en gamma. In totaal zijn er 8 seizoenen van Labyrint gemaakt wat heeft geleid tot een prachtig archief van documentaires over de wetenschap.

Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld. Niet weggestopt in de uithoeken van de avond, maar prime time op de Nederlandse televisie.